Güney Kampüs I. Erkek Yurdu (Hamlin Hall)

1868 tarihinde temeli atılan Hamlin Hall, tamamlanmasından bugüne kadar yurt olarak kullanılmıştır. İlk restorasyon çalışması 1932’de yapılan bina için 2008 yılında “Hamlin Hall Hepimizin” adıyla bir proje başlatılmış ve 2009 yılında Hamlin Hall Yürütme Komitesi kurularak restorasyon yapımına karar verilmiştir. 2011 yılında binanın dış cephe ve çatısı tümden elden geçirilmiş ve gerekli onarım, dış cephe temizlik ve güçlendirmeler yapılarak LEED sertifikası başvurusu 27.01.2011 tarihinde gerçekleşmiştir.

Boğaziçi Üniversitesi 1. Erkek Yurdu LEED sertifikası başvurusu 27.01.2011 tarihinde gerçekleşmiştir. Tasarım sürecinde yapılan kredi çalışmaları doğrultusunda alınabilecek sertifika türünün 50-59 puan ile Gümüş sertifika olabileceği ön görülmüş, fakat inşaat aşamasında yapılan öz verili çalışmalar neticesinde Boğaziçi Üniversitesi I. Erkek Yurdu LEED projesinde 60-79 puan ile ALTIN sertifikanın alınması için çalışmalar hızlandırılmıştır.

Yeşil ve Sürdürülebilir Kampüs Programı kapsamında Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BU-SDCPC), Boğaziçi Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, TURKECO, Ekomim Ekolojik Mimarlık Hizmetleri, ve BOZ Mühendislik ile ortak yürütülen yeşil bina çalışmaları doğrultusunda I. Erkek Yurdu (Hamlin Hall) binası için LEED Sertifikası (Yeşil Bina ) alınmak üzere 27.01.2011 tarihinde USGBC (U.S. Green Building Council)’a yapılmış olan başvuru 01.09.2012 tarihinde yanıtlanmış ve binamız “Gold”(altın) sertifika almaya hak kazanmıştır.

Bina içi, dış cephesi, çatısı ve etrafında LEED kriterlerine uygun kapsamlı iyileştirmeler yapılmıştır. Bunlardan bazıları:

Sürdürülebilir Alanlar

• Restorasyon sırasında, kullanılan malzemeler bina dışında kapalı ve insanları rahatsız etmeyecek şekilde depolanmıştır. Toz oluşumunu önlemek için molozlara makine ile su püskürtülmüştür.
  • Bina, kantin, kulüp önlerine “Sigara İçilmez” levhaları konulmuştur.
  • Bina önünde bisikletler için park yeri oluşturulmuştur.
  • Binanın etrafındaki aydınlatma lambaları bina içinde ışık kirliliğine neden olmayacak şekilde değiştirilmiştir.

Su Verimliliği

• Musluklara takılan özel başlıklarla %25 su tasarrufu sağlanmıştır.
  • Eski rezervuarların yerine 2.5 litrelik ekonomik rezervuarlar yerleştirilmiştir.
  • Bina içine Gri Su Geri Kazanım Sistemi kurulmuştur.

Enerji ve Atmosfer

• Bina içinde soğutma sistemi yerine doğal hava sirkülasyonu kullanılarak enerji tasarrufu sağlanmıştır.
  • Koridorlarda sensörlü aydınlatma kullanılarak enerji tasarrufu sağlanmıştır.
  • Çift camlı pencereler ve çatıdaki camlar ısı kaybını önlerken aynı zamanda doğal aydınlatma sağlamaktadır.
  • Çatının iç yüzeyine yerleştirilen Güneş Kollektörlü Sıcak Su Sistemi ile yurdun ihtiyacı olan sıcak suyun %22’ si karşılanmaktadır.
  • Kantinlerden gelen sıcak hava, borulardan geçirilerek binanın ısıtılması için kullanılmaktadır.

Sürdürülebilir Malzemeler ve Kaynaklar

• İnşaatta kullanılan malzemeler yerel üretim olup maksimum 800 km uzaklıktan temin edilmiştir.
  • Tüm pencere doğramaları ve kapılarda FSC sertifikalı ahşap kullanılmıştır.
  • Ağır metal ve solvent içermeyen, VOC emisyonu oluşturmayan boyalar, yapıştırıcılar ve cilalar kullanılmıştır.
  • Linolyum döşeme kaplamaları geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılmıştır.